Revenit în 2020 pe macadam, Raliul Sibiului reprezintă una dintre cele mai cunoscute și celebre competiții din România. Parte a ERC și IRC în urmă cu aproape un deceniu, cursa a fost o referință a raliurilor autohtone, iar în prezent se îndreaptă într-o direcție bună datorită echipei de organizare Sibiu Racing Team, care depune eforturi pentru ca toate detaliile să fie pe placul participanților și fanilor.
Cu opt probe speciale, Raliul Sibiului 2021 propune un program similar cu cel de sezonul trecut, noutățile majore fiind eliminarea probei „Călugăru”, mutarea parcului de service în Piața Mare, cu un puternic impact mediatic, dar și introducerea unui start festiv și a unei parade a mașinilor de concurs. Competiția are loc pe durata a două zile de concurs (vineri și sâmbătă), primul contact al fanilor urmând a fi astăzi, începând cu ora 19:30, când este programată parada pe străzile centrului istoric din Sibiu.
Program Raliul Sibiului 2021:
- Joi, 29 iulie:
- 19:30 – Parada echipajelor, Centrul Istoric Sibiu
- 20:30 – Start Festiv, Piața Mică
- Vineri, 30 iulie:
- 08:30 – 11:00 – Shakedown Dealul Gușteriței (RC2, RC2N, RC3, RC4, RGT, NAT11)
- 11:00 – 13:00 – Shakedown Dealul Gușteriței (RC5, NAT12, CNRVI, Rally2)
- 15:45 – Start Raliul Sibiului 2021
- 16:18 – PS1 „Cheile Cibinului – Sparco” – 11,81km
- 18:51 – PS2 „Cheile Cibinului – Sparco” – 11,81km
- 20:16 – Service Sibiu – 30min
- 21:49 – PS3 „Șanta – Școala de Șoferi ELIT” (noapte) – 5,00km
- 22:29 – Sosire Ziua 1
- Sâmbătă, 31 iulie:
- 09:00 – Start Ziua 2/Service 45min
- 10:48 – PS4 „Rășinari Bucur Tuning” – 24,30km
- 11:36 – PS5 „Șanta – Școala de Șoferi ELIT” – 15,80km
- 12:56 – Service Sibiu – 30min
- 14:29 – PS6 „Rășinari Bucur Tuning” – 24,30km
- 15:17 – PS7 „Șanta – Școala de Șoferi ELIT” – 15,80km
- 16:05 – PS8 „Circuit Paralel Schade Berater” – 3,80km
- 16:36 – Service Sibiu – 10min
- 20:30 – Festivitate premiere, Piața Mare
Ore închidere probe speciale
- PS1/2 „Cheile Cibinului – Sparco” – Vineri, 30 iulie, între orele 14:30 – 22:00. Închiderea drumului forestier de la Parcarea Cabana Nora (Păltiniș) până la coada Lacului Gura Râului (DJ 106M).
- PS3 „Șanta – Școala de Șoferi ELIT” – Vineri, 30 iulie, între orele 19:30 și 01:30. Închiderea drumului forestier din Păltiniș spre Șanta până la Curmătură.
- PS4/6 „Rășinari – Bucur Tuning” – Sâmbătă, 31 iulie, între orele 08:30 – 17:30. Închiderea drumului de pe Valea Pinului până la Telescaun Oncești, Păltiniș.
- PS5/7 „Șanta – Școala de Șoferi ELIT” – Sâmbătă, 31 iulie, între orele 09:30 – 18:00. Închiderea drumului forestier din Păltiniș spre Șanta până la Curmătură.
Toate documentele oficiale ale Raliului Sibiului pot fi găsite AICI.
Hărți și sfaturi pentru fani
Recomandarea noastră pentru Raliul Sibiului 2021 se împarte pe cele două zile de concurs, în funcție de preferința fiecărui spectator:
- În prima zi de concurs recomandăm cu încredere toate cele trei probe: PS1/2 „Cheile Cibinului” și PS3 „Șanta” (noapte). Este foarte facilă urmărirea mașinilor de concurs pe ambele treceri de pe „Cheile Cibinului” în zona de final a probei, de unde apoi fanii se pot deplasa pe finalul probei „Șanta” pentru cel mai așteptat moment al raliului, unic pentru atmosfera creată de spectatori, mașini, lumini și focurile de tabără.
- În a doua zi de concurs recomandăm proba „Șanta”, cu două variante: prima este zona de final, ușor accesibilă și cu vizibilitate mare (parcarea mașinilor urmând a se face la Cabana Curmătură). A doua este zona Taberei Șanta, cu multiple viraje interesante și cu locuri de parcare în zona taberei. Aici va fi nevoie intrarea pe probă înainte de ora 09:30.
- Totuși, în a doua zi de concurs, fanii se pot deplasa și pe proba „Rășinari”, însă accesul trebuie făcut înainte de 08:30. Din păcate, locurile de parcare a mașinilor sunt puține pe această probă, chiar dacă locurile de vizionare sunt numeroase.
PS1/2 „Cheile Cibinului – Sparco”
O probă desfășurată integral în urcare, cu o diferență mare de nivel de la start la sosire (730m câștig de altitudine), pe o lungime de 11,81 kilometri. Speciala debutează cu o secțiune de 5 kilometri îngustă și lentă, cu muntele pe partea stângă și o conducta de alimentare cu apă pe partea dreaptă, cu puține locuri pentru fani. De aici proba devine mai rapidă însă cu o urcare mai accentuată, cu numeroase viraje rapide despărțite de „ruperi de ritm” – viraje lente. La kilometrul 9 există două „ace de păr” în urcare, ca pe final zonele rapide să fie din nou mai des-întâlnite.
Vezi aici cum să ajungi la startul probei PS1/2 „Cheile Cibinului – Sparco”
Locuri recomandate pe PS1/2 „Cheile Cibinului – Sparco”:
- O intersecție unde se pot parca mașini (primul loc de acest gen pe probă). De aici se pot urmări viraj mai sus/jos de zona intersecției. Google Maps.
- O zonă rapidă în urcare, cu multiple viraje de viteză. Pinpoint-ul arată un viraj interesant cu vizibilitate mai bună spre start. Google Maps.
- Ace de păr în urcare, lente și fără locuri de parcare în zonă. Google Maps.
- Un viraj lung de stânga, lent, printre capete de pod, la aproximativ 1,5 kilometri de stop-ul probei. Accesibil pe jos dinspre sosire (Păltiniș), recomandat pentru una dintre treceri. Google Maps.
- Acul de păr de dinaintea sosirii, recomandat pentru una din treceri, accesibil pe jos din Păltiniș. Google Maps.
- Pin Point Sosire. Pin Point Stop. ATENȚIE: Va fi amenajată o regrupare la baza Pârtiei Oncești, parcarea mașinilor fanilor nu va fi posibilă aici, ci doar spre centrul stațiunii Păltiniș sau spre zona Șanta.
PS3 „Șanta – Școala de Șoferi ELIT” – noapte
O probă unică în România datorită atmosferei superbe create de fani. Parcursă la lumina farurilor suplimentare, speciala este caracterizată de lumini, focuri de tabără, sute sau mii de fani, încurajări pentru toate echipajele, vuvuzele, corturi și derapaje. Cu doar 5 kilometri lungime, „Șanta” de noapte se bazează pe secțiunea rapidă din apropiere de Cabana Curmătură, accesibilă fanilor din drumul Rășinari – Păltiniș.
Vezi aici cum să ajungi la sosirea probei PS3 „Șanta” – acces rapid
Recomandăm cu tărie zona de final a probei, care este accesibilă rapid dinspre Cabana Curmătură. Recomandăm parcarea mașinilor personale în afara probei și deplasarea pe unul din ultimele viraje, zona dinaintea sosirii fiind cea mai spectaculoasă. Desigur, campatul este posibil în această zonă pentru a urmări proba de noapte și trecerile de pe „Șanta” de a doua zi.
PS4/6 „Rășinari Bucur Tuning”
Cea mai lungă probă a raliului, cu 24 de kilometri de viraje succesive și secțiuni diverse. Dacă debutul probei este caracterizat de o urcare lungă, îngustă, mai dură, prin pădure, cu multe viraje lente, după aproximativ 6 kilometri speciala devine mai rapidă și cu ușoare urcări sau coborârî (fără a mai fi abrupte). De aici, drumul șerpuiește prin pădure cu puține locuri de parcare pentru fani, ca mai apoi să ajungă în zona Cantonului Muncel pe final, pe o secțiune de viteză în urcare.
Vezi aici cum să ajungi la startul probei PS4/6 „Rășinari Bucur Tuning”
Locuri recomandate pe PS4/6 „Rășinari Bucur Tuning”:
- O serie de viraje lente în apropiere de start, accesibile pe jos. Google Maps.
- Un prim viraj după urcarea abruptă din zona de start, după o linie dreaptă lungă. Google Maps.
- O serie de viraje interesante în pădure, cu o secțiune de viteză care se termină cu viraje lente. Fără locuri de parcare. Google Maps.
- O serie de viraje relativ rapide, legate, în pădure. Accesibil pe jos de la pinpoint-ul de mai jos, unde se poate parca mașina. Google Maps.
- O intersecție de dreapta, în urcare, unde proba intră pe vechea specială „Gâtul Berbecului”. Cu trei kilometri înainte de sosire și cu multiple locuri de parcare, accesibil dinspre Păltiniș. Google Maps.
- Pin Point sosire – accesibil dinspre Păltiniș via un drum forestier în lungime de 3,6 kilometri, accesibil mașinilor cu o gardă la sol decentă (drumul are bolovani, dar este practicabil mașinilor gen Logan)
PS5/7 „Șanta – Școala de Șoferi ELIT”
Cea mai celebră probă sibiană, caracteristică pentru întreg raliul. 15,8 kilometri de coborâre din Păltiniș până la Cabana Curmătură, cu secțiuni rapide, lente, cu o suprafață pe alocuri dură sau uneori perfectă, proba este un mix perfect de macadam tipic sibian. Speciala debutează cu o zonă rapidă între Păltiniș și Tabăra Șanta (aproximativ 3 kilometri), ca mai apoi drumul să devină mai îngust și mai dur, cu secțiuni foarte rapide despărțite de ace de păr (și zone lente). Finalul este din nou rapid pe malul pârâului Șteaza, cu multiple locuri deschise pentru fani, cu vizibilitate bună pe mai multe viraje.
Vezi aici cum să ajungi la startul probei PS5/7 „Șanta – Școala de Șoferi ELIT”
Locuri recomandate pe PS5/7 „Șanta – Școala de Șoferi ELIT”:
Recomandăm fie finalul probei (aproape de Cabana Curmătură), fie zona Taberei Șanta.
- Un prim viraj accesibil pe jos, la 1,5 kilometri de asfalt, interesant pentru posibilele derapaje ale mașinilor integrale. Fără locuri de parcare. Google Maps.
- Zona Taberei Șanta, cu multiple viraje interesante și multe locuri de parcare. O recomandare categorică pentru cei care vor să intre cu mașina pe probă. Până aici drumul este accesibil aproape orcărui tip de mașină (atenție, poate fi degradat după 2 treceri). Google Maps.
- O zonă lentă între două secțiuni rapide. Se pot încerca combinații de viraje rapide și lente în zonă, dar locurile de parcare sunt limitate. Recomandăm accesul dinspre sosire. Google Maps.
- O intersecție unde multiple mașini se pot parca în afara probei. De aici se poate urca spre start pentru câteva viraje interesante în pădure. Recomandăm accesul dinspre sosire. Google Maps.
- Finalul probei: spectaculos, ușor accesibil, cu o atmosferă frumoasă. Simplu, celebru, de efect. Google Maps.
PS8 „Circuit Paralel Schade Berater”
Ușor accesibilă fanilor din oraș care nu vor să se deplaseze pe probele de macadam din munți, proba de pe circuitul de rallycross se află în cartierul Ștrand din Sibiu, în spatele Bazei „Pompierul”. Cu vizibilitate excelentă care curpinde aproape tot circuitul, fanii sunt încurajați să urmărească spectacolul derapajelor de pe amfiteatrul natural, iar la final pot aplauda primele echipaje pe podiumul festiv organizat în apropiere.
Vezi aici cum să ajungi în zona PS8. Recomandăm cu încredere zona amfiteatrului natural, de unde se poate urmări aproape tot circuitul, cât și o săritoare peste pod. Google Maps pentru recomandare.
Transmisii LIVE
Transmisiile oferite de Federația Română de Automobilism Sportiv continuă și la Raliul Sibiului, atât la TV, cât și pe canalele de socializare. Look Sport va difuza probele speciale după programul de mai jos, dar acestea pot fi urmărite și prin intermediul link-urilor către Youtube.
Program Transmisii LIVE:
- Joi, 29 iulie:
- 20:30 – Start Festiv Piața Mare, Sibiu
- Vineri, 30 iulie:
- 16:10 – PS1 „Cheile Cibinului Sparco”
- 18:40 – PS2 „Cheile Cibinului Sparco 2”
- Sâmbătă, 31 iulie:
- 11:25 – PS5 „Șanta Școala de Șoferi Elit”
- 15:10 – PS7 Powerstage – „Șanta Școala de Șoferi Elit 2”
- 16:10 – PS8 „Circuit Paralel Schade Berater”
- 20:30 – Festivitatea de premiere
68 de echipaje pornesc în Raliul Sibiului 2021!
Un număr mare de echipaje vor înfrunta macadamul din Munții Cindrel în acest weekend. Cele mai importante nume ale motorsportului românesc vor fi la start, cu Simone Tempestini, sibianul Sebastian Barbu și Dan Gîrtofan favoriți. Pe lângă cei cinci piloți din străinătate prezenți cu modele R5 sau R2, Raliul Sibiului va avea la start peste 20 de mașini integrale (R5, de clasa RC2N sau clasa 11), dar și 10 mașini R2 sau R3. Competiția se anunță serioasă la toate clasele și categoriile, atât în cadrul cupelor monomarcă sau în Rally2
Mai multe detalii despre echipajele înscrise AICI.
Lista completă de înscrieri este disponibilă AICI.
Alte informații
- Parcul de service este amplasat în Piața Mare din Sibiu
- Joi, începând cu ora 19:30, are loc parada mașinilor de concurs pe străzile Nicolae Bălcescu, Tribunei, Mitropoliei
- Joi, începând cu ora 20:30, are loc startul festiv în Piața Mică din Sibiu.
- Plan orar CNR
- Plan orar Rally2
- Toate documentele oficiale sunt AICI
- Shakedown-ul are loc pe același traseu ca în anii trecuți, pe Dealul Gușteriței
- Festivitatea de premiere are loc în Piața Mare din Sibiu – sâmbătă, 31 iulie, ora 20:30