Raliul Sibiului revine pe macadam. Cu suprafața și probele care i-au dat întrecerii un statut aparte în întrecerile de la noi. Și cu care, punând la socoteală și un public special, fierbinte, a ajuns și la inima competitiorilor și fanilor europeni ai raliurilor. Cu ale sale prezențe în IRC și ERC.
Sigur, condițiile speciale induse de COVID-19, îi răpesc puțin din strălucire.
”Va fi trist fără atmosfera unică pe care o oferea Șanta pe noapte. Dar trebuie să vedem partea plină a paharului. Să ne bucurăm că avem parte de curse. Să căutăm, fiecare dintre noi, ca aceasta perioadă să se termine cât mai curând. Și să-i regăsim apoi, pe fani, acolo pe probe”
spune Vali Porcișteanu.
Cel care, recunoaște, din momentul în care a auzit de revenirea întrecerii de la Sibiu pe macadam, a eliminat, rând pe rând, toate piedicile din calea unei prezențe pe lista de start. Un demers deloc facil în actualele condiții. Nu-i de mirare. Vali și Raliul Sibiului, în acest format, pe macadam, au o legătură specială. Începută în 2004, la momentul primelor prezențe în campionat. Și cimentată ulterior. An de an.
”Deși traseul era foarte dur și casant, mereu mi-a plăcut și m-am simțit bine”, spune el. Pentru ca, la ultima prezență a întrecerii pe această suprafață, în 2013, să își treacă în palmares Colin McRae Flat Out Trophy. După ce a impresonat juriul cu viteza și determinarea sa.
”De când cursa s-a “mutat” pe asfalt, am fost un pic dezamăgit. Sigur, pe asfalt este Transfăgărășanul, pe versantul cu Bâlea. Însă eu am sperat mereu într-o revenire. Și, iată, a devenit realitate. O decizie pentru care organizatorii trebuie încurajați. Și, sper să rămână lucrurile în această manieră cât mai mult”,
a precizat Porcișteanu.
La Sibiu, cu gândul la spectacol
Pentru Vali Porcișteanu această rundă reprezintă al doilea start în actuala stagiune. După cel de-acasă, din Raliul Argeșului. Când, pe ultima sută de metri, după ce a fost informat de către fosta echipă că nu mai există susținere financiară, a găsit o soluție în timp record. O mașină de categoria RC2N, cu care, în pofida handicapului de ordin tehnic, și-a trecut în cont locul 3 la general.
Și la Sibiu va merge cu același Mitsubishi Lancer Evo. Alături de copilotul și bunul său prieten Dan Dobre. Cu dorința de a face spectacol.
”Contează ca mașina să fie pregătită corect. Și să abordăm întrecerea ținând cont de atributele unei curse pe macadam. Ne dorim să nu avem pene, să ne ocolească problemele tehnice. Pentru că, în aceste condiții, cu un parcurs curat, putem contabiliza o nouă victorie la Clasa RC2N. Și să rămânem acolo, în zona podiumului, pentru că, din pricina ecartului tehnic, este greu să luptăm cu șanse reale pentru prima poziție”
ne desconspiră Dan, sub privirile aprobatoare ale lui Vali, obiectivul pentru acest raliu.
Cursă cu…”gașca”
Aminteam de prietenie. Un concept care, la runda precedentă a campionatului national, s-a regăsit și în proiectul organizatorilor. Ei bine, Vali vine și cu un alt demers la Sibiu. În care este vorba tot despre prietenie și despre, să-i spunem așa, mersul la curse în gașcă. O ”gașcă” dusă la un alt nivel. Profesionist. Însă nu lipsită de atmosfera caldă, amicală, tipică unui grup de prieteni.
”Prezența la curse înseamnă lupta cu cronometrul, cu ceilalți competitori. Însă, credem noi, nu trebuie să lipsească armonia și plăcerea conferită de a-ți împlini pasiunea alături de prieteni. Este premisa de la care am pornit atunci când am alcătuit acest grup. Care își dorește să anime lupta din tot mai competitiva dispută a echipelor cu zâmbetul pe buze”,
spune Vali.
Alături de Vali și Dan, în Vali Porcișteanu Racing #Team îi vom vedea și pe Dragoș Dinu / Sorin Vlașcu. Însă începând cu rundele următoare. Pentru că, din păcate, Dragoș, unul dintre responsabilii cu voia bună, și coechipierul său, Sorin, au fost nevoiți, în ultima clipă, să renunțe la prezența în această rundă. În schimb vor lua startul Enis Arif și Carmen Poenaru, cu Skoda Fabia R5, la Clasa RC2, și Cristi Șugar/ Vlad Colceriu, cu Dacia Sandero, la RC5 și Cupa Dacia, competiție pe care au câștigat-o la ediția trecută.