Cea mai cunoscută cursă auto din România, Raliul Brașovului are o istorie de invidiat, reușind o performanță specială în 2021: organizarea ediției cu numărul 50. Dacă în 1969 a debutat sub numele de Raliul Narciselor, competiția s-a transformat de-a lungul următoarelor sezoane în Raliul Zăpezii, Raliul Brașovului sau Tess Rally Brașov.
Din punct de vedere istoric, raliul a fost organizat pentru prima dată în 1969 de către Aurel Puiu, având startul la Făgăraș, din celebra Poiană a Narciselor. Cu peste 500 de kilometri și cu sosirea la Brașov, evenimentul a cuprins o selecție de probe celebre din zonă, inclusiv trecerea prin Pasul Oituz. Conform organizatorului din prezent, Bela Stoica, deși cursa a întrunit toate aspectele pentru a fi inclusă în Campionatul Național în 1970, competiția a deschis prima divizie de raliuri abia în 1971, sub numele „Raliul Zăpezii”.
Întotdeauna am spus că acest raliu n-a fost întrerupt, nici măcar de cutremurul din 77, când cursa a fost doar amânată cu două săptămâni. În schimb, în 2000, competiția nu s-a desfășurat din cauza lipsei de fonduri a ACR-ului local. În acel moment, grupul de arbitri al Colegiului Brașov s-a întrunit și am decis cu toții să găsim soluții pentru ca evenimentul să continue. Chit că de atunci am avut parte de schimbări obiective în componența echipei cu care lucrez, totul a continuat în fiecare an, ceea ce este un lucru extraordinar
a spus Bela Stoica.
Cel mai longeviv raliu din România, Raliul Brașovului a fost locul unor dueluri istorice pe probe de legendă precum „Poiana”, „Râșnov”, „Pârâul Rece” sau „Babarunca”. De-a lungul sezoanelor, Titi Aur și Simone Tempestini au obținut ambii câte șase succese pe probele din județ (n.r. Pentru Tempestini s-a luat în considerare și victoria din 2020, în raliul comun Brașov-Harghita), în timp ce regretatul Ludovic Balint s-a impus de cinci ori. De asemenea, brașoveanul Dan Gîrtofan a câștigat cursa de trei ori, la egalitate cu Valentin Porcișteanu, Heinz Gollner și Mircea Ilioaea, în timp ce Bogdan Marișca și Francois Delecour au obținut câte două victorii fiecare.
De-a lungul anilor, Brașovul a fost scena unor premiere, precum organizarea primei superspeciale din România sau unei probe pe un stadion, evenimente foarte apreciate de fani în trecut. În continuare, președintele Auto Blic a povestit cum a reușit organizarea a 20 de ediții a Raliului Brașovului, având parte de o susținere serioasă din partea brașovenilor și nu numai:
Am mare noroc că sunt contemporan cu oameni minunați. Unul dintre ei este Ori Zinger, patronul fostei echipe de raliuri Atlanta House, cu ajutorul căruia în 2001 am pornit raliul. În jurul lui s-au mai strâns încă doi prieteni: Mircea Cantaragiu (Olmedo) și Gelu Dumitru (Tess Brașov), cel de-al doilea preluând și numele raliului de 15 ani: Tess. Cu susținerea acestui trio am reușit să organizăm inclusiv Raliul României la Brașov. În acești 20 de ani am avut alături foarte mulți parteneri, pe care voi încerca să-i nominalizez cu respect și mulțumire într-o ordine aleatoare: Costi Stratnic – Omniasig, Alina Mihăescu – Goodyear România, Marius Câmpeanu – Casa Auto Brașov, Doru Meșter – Mobil 1 prin Lubexpert, Cristi Lupu – Petrol Grup Brașov, Marcel Butuza – Vectra, Paul Țurcanu – Konvekta, Emil Bărbat – Comprest, Dan Daniliuc – Pro-X, Emil Vincze – Tell Security, Marius Amir – Total România, Neculai Ciusleanu – Auto Chelu. Sigur am uitat pe cineva și îmi cer scuze, dar mă simt extraordinar nominalizând oameni și prieteni ai istoricului nostru raliu al brașovenilor. Mulțumesc mult!
a spus Bela Stoica.
Noutăți pentru ediția aniversară din 2021
Dacă în 2020 organizatorii de la Brașov și cei din Harghita au făcut echipă în pregătirea unei competiții comune, în acest sezon evenimentul brașovean revine integral lângă orașul de sub Tâmpa. Deși cursa avea în programul inițial probe speciale complet noi pentru echipaje, cei de la Auto Blic au fost nevoiți să facă unele schimbări de ultim moment.
În 20 de ani de organizare, am făcut toate probele în lung și lat, în ambele sensuri. Pentru 2021, ne-am gândit să schimbăm complet raliul, dorindu-ne să fie unul memorabil. Am decis să ținem doar „Poiana” dintre probele clasice, dar și unele probe noi în zona Făgăraș, fără nicio legătură cu Raliul Narciselor. În plus, aveam în plan alte probe în nordul județului Brașov, tangențial cu județele Harghita și Covasna. Din păcate, două din patru probe n-au putut să fie menținute peste iarna, având de suferit din punct de vedere suprafață. Astfel, am fost nevoiți să apelăm în ultimul moment la „Babarunca” noastră dragă. Pentru a aduce o schimbare, proba se va încheia la Muntele Roșu, nu la Cheia.
a completat Bela Stoica.
Astfel, Tess Rally Brașov powered by ProX 2021 va avea parte de probe speciale în zona Făgărașului în prima zi de concurs, dar și de o trecere pe „Poiana” la lumina farurilor suplimentare. Sâmbătă, competiția se va concentra pe celebra „Babarunca”, cu o mică modificare de traseu față de anii trecuți, sosirea și regruparea fiind amplasate în zona Muntele Roșu, într-un cadru de excepție la poalele Munților Ciucaș.
Trebuie să recunosc că renunțarea la organizarea probelor pe drumuri naționale are și un raționament financiar. Din 2018 costurile pentru închiderea drumurilor sunt mult mai mari, iar această investiție ne-ar fi costat aproximativ 8000 de euro în 2021. În paralel, am decis ca acești bani să fie direcționați către marketing: online, transmiterea unei probe pe LookTV, festivitatea de premiere, sosirea festivă, etc. Raliul nu a fost niciodată finanțat din bani publici, dar autoritățile locale ne-au pus la dispoziție orice alt ajutor. Acum, în preajma aniversării a 50 de ani, această lipsă de susținere se acutizează. Ne dorim să oferim un eveniment care să nu simtă greutățile perioadei, la care participanții să se simtă excelent câteva zile la Brașov.
a continuat președintele Auto Blic, dl. Stoica.
Decernarea premiilor din 2020 va avea loc la Brașov
Tess Rally Brașov powered by ProX va avea parte de o altă premieră în 2021: festivitatea de start a competiției va include și decernarea premiilor pentru campionii din sezonul trecut. Deoarece Gala Campionilor nu a putut fi organizată în finalul lui 2020, titlurile de campion la raliuri vor fi înmânate la Brașov, în cadrul startului festiv al competiției.
Din păcate, aș fi vrut să simt că cei care conduc ostilitățile în orașul și județul nostru acordă o mai mare atenție acestui eveniment. Nu îl pot compara niciodată cu Cerbul de Aur sau Sărbătoarea Junilor, dar consider că printre sărbătorile acestui oraș, raliul trebuie să aibă locul lui. Nu doar organizatorii trebuie să fie cei care numără anii, ci și alții ar trebui să numere cele 50 de ediții, pentru istoria de evenimente a Brașovului.
a încheiat Bela Stoica.
Toate detaliile despre Tess Rally Brașov powered by ProX 2021 vor fi făcute publice de către organizatorul Auto Blic și Federația Română de Automobilism Sportiv la începutul săptămânii viitoare.