Anul 2021 va reprezenta prezenţa unei noi etape în calendarul Campionatului Naţional de Viteză în Coastă 2, fiind vorba despre Harghita Hill Climb Challenge, întrecerea harghiteană fiind organizată de AT Motorsport. Etapa de viteză în coastă se va desfășura în 24 aprilie pe drumul de la intersecția de pe DN13A, mai exact pe DJ 138A spre Harghita Băi, stațiunea fiind la 7 km de la intersecţie. Despre proiectul acestei curse şi despre planurile de viitor puteţi citi în articolul de mai jos, unde organizatorul evenimentului ne-a oferit cele mai importante informaţii.
1.Salutare! Ne face mare plăcere să discutam despre noua etapă întrodusă in calendarul Campionatului Național de Viteză în Coastă 2, o etapă care se anunță spectaculoasă și merită atenția noastră având în vedere planurile pe care le aveți în viitor. Dar până atunci suntem curioși să aflam care este povestea din spatele întroducerii acestei etape, cum ați decis să organizați pe acest traseu concursul?
Salutări Rallymax, salutări cititorilor!
În primul doresc să vă mulțumesc pentru realizarea acestui material despre evenimentul pe care-l organizăm. Povestea etapei de CNVC 2 de la Harghita a pornit din noiembrie anul trecut, când Béla Ritner a plecat dintre noi. El a lăsat în urma sa mai multe proiecte frumoase pe care ar fi fost păcat să le abandonăm și aici mă refer nu numai la evenimente ci și la sportivi unii chiar foarte talentați și sustinuți de el. AT Motorsport a preluat atât organizarea unei etape din calendarul CNVC 2 rămasă fără organizator cât și sportiviilor care și-au dorit continuarea carierei. Recunosc, că inițial nu ne-am gândit la această locație ci la Sâncrăieni, traseu unde s-au mai ținut etape de coastă în anii precedenți. Ne făcea cu ochiul opțiunea de a organiza o etapă de coastă la Harghita-Bãi, însă ne gândeam la ea doar ca o opțiune de rezervã.
Schimbarea planului s-a făcut după o discuție purtată cu autoritățile locale în ianuarie, discuție unde ne-am prezentat planurile și obiectivele acestui proiect și impreună cu ei am pornit demersurile finalizării acestuia. Am ales numele evenimentului Harghita Challenge și ne-am gândit să îl dedicăm în memoria lui Béla Ritner. Suntem extrem de bucuroși că impreună cu autoritățile locale putem construi un proiect pe termen lung.
Harghita Bãi este o stațiune montanã extrem de populară în zonă dar în lunile fără zapadă activitatea este redusă, acesta a fost și unul din principalele motive pentru care autoritãțiile locale au dorit promovarea stațiunii prin mutarea competiției de la Sâncrăieni la Harghita-Bãi. Stațiunea se află la doar 13 km de municipiul Miercurea Ciuc oferindu-ne multe avantaje din punct de vedere logistic și administrativ.
2.Fiind vorba de o cursa nouă, există concurenți care nu cunosc prea multe detalii despre traseu și locație. Care ar fi avantajele participării la cursa din Harghita și care sunt detaliile tehnice ale traseului de 4 km ( cu ce diferă față de celelalte etape, avantaje etc)?
Un avantaj pentru piloții CNVC 2 care participă la această etapă sunt punctele duble pe care le obțin față de o etapă comună cu CNVC. Nu este neapărat un avantaj, dar trebuie sã remarcăm faptul că Harghita Hill Climb Challenge este probabil singura sau printre puținele etape de viteză în coastă unde se oferă un premiu în bani. Dupã cum stiți cel mai rapid pilot va primi pe lângã titlul de King of the Hill un premiu în bani în valoare de 500 euro.
Dacă e să îi citez profesionistii în domeniu putem spune că traseul este “unul bărbătesc”, cu o primă porțiune mai rapidă urmată de porțiunea cu viraje mai lente şi tehnice. Traseul numără un total de 34 viraje, dintre care 3 ace de păr. În prima parte a traseului avem viraje de viteză legate și o șicană dublă cu intrare pe stânga după care începe cea de-a doua parte traseului una cu viraje mai lente și tehnice. Traseul are o diferență de nivel de 285m de la start la finish.
3.Am observat o promovare serioasă de la anunțul oficial al organizării Harghita Challenge, etapa care va avea loc în perioada 24 aprilie. Care a fost feedback-ul de până acum din partea sportivilor, oficialitaților și celor implicați în organizare?
Mulțumim. Ne-am ocupat de zona de promovare cu mare atenție și am dorit să ieșim puțin mai în față și puțin mai diferit sau mai bine zis mai ancorați în 2021.
O etapă nouă întotdeauna e luată cu puțină reticiență, fapt care ne impune să fim mai activi în zona de promovare. Feedbackul de până acum este ok, autoritățiile ne susțin puternic, sportivii se înscriu, deci suntem optimiști și sperăm să jucăm cu “casa închisă”, adică să avem 40 de mașini la start. Colaborarea cu oficialitățile putem spune că este una foarte bună, chiar dacă ne confruntăm cu situația pandemică actuală, situație care ne îngreunează procedurile pe partea de avizări .
Suntem bucuroși că o să avem la start nume mari din motorsportul românesc.
4.Privind si la ambițiile voastre legate de anii care vor urma, ce planuri de lungă durata aveți cu organizarea acestei curse?
După ce am luat această decizie automat am început să gândim pe termen lung, încercând să organizăm un eveniment demn de liga mare. Dorim să intrăm în următorii ani în CNVC, dar avem încă mult de lucru și de învățat. Dorim să absolvim provocările pas cu pas și să avem onoarea de a vedea la Harghita cei mai buni piloti de viteză pe traseu montan din România sau chiar și din țările vecine.
Informaţii suplimentare despre eveniment
Pagină web: Harghita Challenge 2021
Pagină Facebook: Facebook Harghita Challenge 2021