Biroul Executiv al Federatiei Romane de Automobilism Sportiv s-a intrunit marti in cadrul unei sedinte extraordinare pentru a discuta pe tema desfasurarii competitiilor din viitorul apropiat si a posibilelor moduri prin care restrictiile legate de corona virus pot afecta cursele din Romania. Recent, autoritatile guvernamentale au anuntat ca sunt interzise manifestarile publice care pot aduna mai mult de 1000 de persoane, multiple campionate si competitii de sub egida FRAS fiind sub incidenta acestei restrictii.
Astfel, in urma consultarilor Conducerii FRAS cu reprezentantii Ministerului Tineretului si Sportului, ai Jandarmeriei si cu autoritatile locale, Biroul Executiv FRAS a decis amanarea mai multor competitii programate in viitorul apropiat.
Toate evenimentele automobilistice de pe teritoriul Romaniei vor fi amanate pana dupa 31 martie, desi exista competitii care, in acest moment, au toate avizele necesare desfasurarii (Promo Rally, prima etapa CNVC2, Time Attack, etc).
- Raliul Bucovinei, etapa Joker care deschide Campionatul National de Raliuri, va fi reprogramata in perioada 5-6 iunie, desi avea loc initial in 25-26 aprilie (sub rezerva reanalizarii situatiei la finalul lunii aprilie)
- Trofeul Rasnov, prima etapa CNVC din 2020, programata in 28-29 martie, se va amana cu o saptamana, pentru perioada 4-5 aprilie
- Etapa inaugurala Super Rally 2020, desfasurata in premiera la Galati, se amana pentru o data care va fi anuntata ulterior
- Prima etapa a Campionatului National de Drift, programata initial pe 25-26 aprilie, pe Aeroportul Baneasa, se va amana pentru o data care va fi anuntata ulterior.
Federatia stabileste urmatoarele masuri obligatorii, care se adauga la cerintele Caietului de sarcini pentru organizatorii de competitii din 2020:
- sa stabileasca legaturi directe cu autoritatile de sanatate publica locale si nationale, precum si cu furnizorul local de servicii de sanatate pentru eveniment.
- evitarea aglomerarii de persoane si respectarea numarului maxim permis la eveniment (esalonarea sosirilor, devierea plecarilor, minimizarea adunarii la instalatiile sanitare, ariile de distributie de alimente si apa, pastrarea de locuri libere intre participanti/spectatori).
- in locatia evenimentului, trebuie sa existe suficiente provizii pentru personalul si participantii la eveniment, cum ar fi produse de dezinfectare a mainilor, care contin cel putin 60% alcool, prosoape si servetele de hartie, cosuri de gunoi.
- stabilirea unor zone de izolare la fata locului pentru a proteja ceilalti participanti in cazul persoanelor care prezinta febra si alte simptome tipice ale infectiei cu COVID-19 in timpul evenimentului.
- sa cunoasca unitatea medicala unde poate fi tratat orice participant al evenimentului care manifesta simptome asemanatoare COVID-19 si cum va fi transportat.
- sa solicite participantilor inscrisi la eveniment sa nu participe daca au simptome tipice ale infectiei cu COVID-19.
- sa fie in legatura cu directiile de sanatate publica si sa faciliteze schimbul de informatii despre toti participantii simptomati.
Sursa informatii – FRAS