Revenit în Campionatul Național, Raliul Maramureșului se desfășoară în acest weekend pe o lungime de peste 140 de kilometri, fiind primit cu entuziasm de către fani datorită amintirilor frumoase din trecutul curselor din nordul țării. XPO Racing a pregătit un format interesant, cu probe speciale clasice, dar și cu trasee de concurs noi, printre care PS1/4 Copalnic, cea care va pune echipajele în dificultate prin complexitatea ei. Competiția se desfășoară pe durata a două zile, sâmbătă și duminică, având un program diferit față de etapele cu care ne-am obișnuit până în prezent.
Startul festiv al raliului este progamat vineri în una dintre principalele piețe din oraș, unde fanii sunt așteptați să aplaude cele peste 70 de echipaje participante. Sâmbătă dimineață este programat shakedown-ul în zona lacului Firiza, ca mai apoi șase probe speciale să formeze prima zi de concurs. Raliul Maramureșului debutează cu două bucle identice, cu treceri pe „Copalnic”, „Cavnic” și „Ocna Șugatag”. Duminică, competiția va purta echipajele pe celebrul drum de pe Pasul Gutin, în ambele sensuri, cât și pe aceeași probă „Ocna Șugatag” din prima zi, cea care va fi parcursă în total de cinci ori în două sensuri.
Program Raliul Maramureșului 2021:
- Vineri, 28 mai 2021:
- 20:00 – Start Festiv în Piața Libertății
- Sâmbătă, 29 mai 2021
- 08:15 – 12:30 – Shakedown
- 13:45 – Start Raliu Baia Mare
- 14:13 – PS1 „Copalnic” – 10,50km
- 15:06 – PS2 „Cavnic” – 9,60km
- 15:24 – PS3 „Ocna Șugatag” – 7,50km
- 16:44 – Service Baia Mare 30 minute
- 17:42 – PS4 „Copalnic 2” – 10,50km
- 18:35 – PS5 „Cavnic 2” – 9,60km
- 18:53 – PS6 „Ocna Șugatag 2” – 7,50km
- 20:13 – Service Baia Mare 45 minute
- Duminică, 30 mai 2021
- 09:53 – PS7 „Gutin 1” – 21,75km
- 10:36 – PS8 „Ocna Șugatag” – 7,50km
- 12:01 – Service Baia Mare 30 minute
- 12:59 – PS9 „Gutin 2” – 21,75km
- 13:42 – PS10 „Ocna Șugatag” – 7,50km
- 15:07 – Sevice Baia Mare – 30 minute
- 16:40 – PS11 „Ocna Șugatag” – 7,50km
- 17:08 – PS12 „Gutin – Power Stage” – 21,20km
- 18:03 – Service Baia Mare – 10 minute
- 20:30 – Festivitate de premiere
Ore închidere probe speciale
- PS1/4 „Copalnic” – Sâmbătă, 29 mai, între 12:45 – 19:00
- PS2/5 „Cavnic” – Sâmbătă, 29 mai, între 13:30 – 19:45
- PS3/6 „Ocna Șugatag” – Sâmbătă, 29 mai, între 13:30 – 19:45
- PS7/9/12 „Gutin” – Duminică, 30 mai, între 09:00 – 19:00
- PS8/10/11 „Ocna Șugatag” – Duminică, 30 mai, între 09:00 – 18:25
Toate documentele oficiale ale Raliului Maramureșului pot fi găsite aici.
Hărți și sfaturi pentru fani
Recomandările noastre sunt unele clare: în prima zi de concurs speciala „Copalnic” (PS1/4) este cea mai spectaculoasă, cu multiple locuri interesante, viraje diversificate, toate condimentate cu dificultatea sporită a probei. În a doua zi de concurs recomandăm cu încredere celebrul „Gutin”, proba cea mai legendară a Raliului Maramureșului, pe care se pot urmări trei treceri: PS7, PS9 și PS12 (primele două într-un sens, iar Power Stage-ul în sens opus).
Am pregătit AICI o hartă pe Google Maps cu probele speciale, utilă mai ales pentru PS1/4 „Copalnic”, care conține foarte multe intersecții. Check it out!
PS1/4 „Copalnic”
Raliul Maramureșului debutează într-un mod excepțional, cu o probă foarte dificilă și tehnică. Desfășurată integral pe drumuri înguste și înșelătoare, „Copalnic” aduce aminte de proba „Godeni” de la Raliul Argeșului, însă pare a beneficia de mai multe provocări pentru echipaje: viraje pe cocoașe, treceri printre case, multiple intersecții, capcane, zone foarte rapide și secțiuni de viraje înlănțuite.
Vezi aici cum să ajungi la startul probei PS1/4 „Copalnic”
Locuri recomandate pe PS1/4 „Copalnic”:
- Un prim viraj interesant, după o secțiune de mare viteză. Câteva locuri de parcare în zonă. Google Maps
- Intersecție care va permite accesul între diferite zone ale probei între cele două treceri. Locuri de parcare pe drumul secundar. Din informațiile noastre nu se poate „înțepa” proba pe la această intersecție. Google Maps.
- O succesiune interesantă de trei viraje cu vizibilitate mai mare. Locuri de parcare în apropiere, la o parcare. Google Maps.
- O altă intersecție unde se pot parca mașini pe drumul lateral (se poate ajunge aici de la punctul 2 de mai sus). Google Maps.
- O altă intersecție de unde se poate „înțepa” proba, cu posibilitate de deplasare pe jos spre start, unde se găsește o zonă superbă în pădure. Google Maps.
- O zonă rapidă, cu câteva viraje înșelătoare care pot surrpinde echipajele. Google Maps.
- Viraje lente în urcare, în apropiere de sosire. Google Maps.
- Sosire PS1/4 Copalnic
PS2/5 „Cavnic”
Rapidă, cu viraje diverse, proba „Cavnic” este una interesantă pentru echipaje, cât și pentru fani. Proba urcă inițial până în Pasul Neteda din stațiunea Cavnic, ca mai apoi să urmeze o coborâre lungă căte localitatea Budești, cu viraje lente sau rapide, totul pe un drum județean destul de lat, care va permite parcurgerea traseului la o viteză mare.
Vezi aici cum să ajungi la startul probei „Cavnic”
Locuri recomandate pe PS2/5 „Cavnic”:
- Primele viraje lente ale probei, în cea mai înaltă zonă, Pasul Neteda. De urmărit oricare dintre virajele din zonă. Google Maps.
- O zonă virajată, cu succesiuni de viraje lente întrerupte de viraje rapide. Se pot găsi locuri de parcare în zonă. Google Maps.
- Pe final, proba se deschide și devine mai rapidă, cu viraje interesante de urmărit, cu vizibilitate mare. Google Maps.
- PinPoint Finish PS2/5 „Cavnic”
PS3/6/8/10/11 „Ocna Șugatag”
O probă foarte rapidă, poate prea rapidă, care are parte de cinci șicane. Parcursă în ambele zile, speciala este o opțiune bună pentru locuitorii din zonă, însă virajele limitate nu o recomandă fanilor care fac deplasarea la Baia Mare. Din păcate, locurile interesante sunt puține, astfel încât recomandăm amplasarea pe alte speciale în cele două zile de concurs.
Vezi aici cum să ajungi la startul probei „Ocna Șugatag”
Locuri recomandate pe PS3/6/8/10/11 „Ocna Șugatag”:
- Un viraj mai lent foarte aproape de intersecția cu drumul spre Breb, o localitate cunoscută pentru casele vechi maramureșene. Se pot parca mașini pe drumul lateral. Google Maps.
- O intersecție unde se poate „înțepa” cu ușurință proba. Google Maps.
- Un viraj lent care va fi parcurs după o zonă foarte rapidă. Google Maps.
- Câteva viraje mai lente în coborâre, posibilitate de locuri interesante. Google Maps.
PS 7/9/12 „Gutin” (inclusiv PowerStage)
Vezi aici cum să ajungi la startul probei PS7/9 „Gutin”
Locuri recomandate pe PS 7/9/12 „Gutin”:
- Primul „ac de păr” al probei, interesant de urmărit pentru cei care doresc să intre pe jos, fără mașină, în zona startului PS7/9 și finish-ului PS12. Google Maps.
- Un ac de păr interesant, cu posibilitate de parcare a mașinilor în zonă. Se poate parcurge pe jos distanța scurtă până în virajele de mai sus/jos pentru alte treceri. Google Maps.
- Celebrele „ace de păr” cu vizibilitate foarte mare, spectaculoase la mașinile integrale, atât în urcare, cât și în coborâre. Google Maps.
- Pasul Gutâi, cu locuri numeroase de parcare și posibilitate de restaurant. Se pot parca mașinile și deplasa pe jos către primele viraje în oricare dintre cele două sensuri. Google Maps.
- O succesiune rapidă de viraje mai lente, perfecte pentru coborârea spre Mara (PS7/9). Google Maps.
- O altă succesiune rapidă de viraje interesante, legate, propice pentru coborârea de pe PS7/9. Google Maps.
- Loc specific pentru PS12: Un „ac de păr” precedat de o zonă rapidă, în coborâre. Google Maps.
Video puse la dispoziție de către organizator cu probele speciale:
Transmisii LIVE
Transmisiile oferite de Federația Română de Automobilism Sportiv continuă și la Raliul Maramureșului, atât la TV, cât și pe canalele de socializare. Look Sport va difuza probele speciale după programul de mai jos, dar acestea pot fi urmărite și prin intermediul link-urilor către Youtube.
- Sâmbătă, 29 mai:
- 14:05 – PS1 „Copalnic 1”
- 17:40 – PS4 „Copalnic 2”
- Duminică, 30 mai:
- 12:55 – PS9 „Gutin”
- 17:05 – PS12 PowerStage by Maya Events („Gutin” invers)
Mai jos găsiți linkurile către YouTube pentru transmisiile de sâmbătă și duminică.
75 de echipaje pornesc în Raliul Maramureșului 2021!
Cu numele importante ale Campionatului Național de Raliuri revenite după absențele de la Harghita, lupta pentru victorie va fi una foarte strânsă. Simone Tempestini, Bogdan Marișca, Dan Gîrtofan, Sebastian Barbu pleacă în postura de favoriți la victorie, însă spectacolul va fi garantat în toate categoriile. Norbert Maior va concura din nou la bordul Citroen-ului DS3 R3T, urmând a fi implicat într-un duel strâns în categoria 2FWD. Zecile de mașini integrale din clasele RC2N și NAT11, cât și cupele monomarcă vor asigura sarea și piperul, în timp ce lista numeroasă de înscrieri de la Rally2 trebuie urmărită!
Mai multe detalii despre echipajele înscrise AICI.
Lista completă de înscrieri este disponibilă AICI.
Alte informații
- Parcul de service este amplasat pe Bulevardul Unirii din Baia Mare, în dreptul Hotelului Mara
- Plan orar CNR + Vehicule Istorice
- Plan orar Rally2
- Toate documentele oficiale sunt AICI
- Shakedown-ul are loc pe un traseu dus-întors, pe malul lacului Firiza
- Festivitatea de premiere are loc în Piața Libertății – Duminică, ora 20:30